Sociologija

четвртак, 30. новембар 2017.

Насиље у спорту

НАСИЉЕ У СПОРТУ



Већина људи се бави неком спортском активношћу односно неким спортом. Лепо је баити се спортом, како кажу, спортисти су здрави као дрен. 

Сви такмичарски спортови, посебно борилачки подразумевају површену агресивност и тензије. Важно је напоменути да се насиље не јавља у спортовима као што су атлетика, гимнастика, па може се рећи и у пливању. 
Деца, обично дечаци обожавају да се баве разним спортовима. Док су у школи договарају се да после наставе изађу из куће и одиграју фудбал. Направе екипе, односно се поделе. Све почне лепо и дружељубиво, а у појединим случајевима се заврши катастрофално. Током игре долази до разних гурања, задиркивања, изрицање разних псовки, па чак дође и до туче. Обично тучу изазове она екипа која је изгубила утакмицу. 
Очигледно да појединци не схватају чак ни шта значи реч "игра". Чему љутња због тога ко је победио, а ко изгубио. Једноставно мора се прихватити чињеница да је противничка екипа била боља што не значи да ће бити и неког другог дана. 

За спортско насиље се слободно може рећи да спада у неку подгрупу физичког насиља. Од игре лако може доћи до физичког обрачуна који може бити болан за појединце и може доћи до великих повреда свих делова тела. 

Карактеристике спортског насиља могу се уочити у речима навијачких тимова на стадиону. Навијачко понашање пре и после утакмице није исто. Њихов изглед, песме, покрети нису исти као на почетку утакмице. Навијачи екипе која је изгубила утакмицу постају агресивнији и врло је могуће да у тој маси навијача дође то туче са навијачима противничких екипа.

Нема коментара:

Постави коментар