Sociologija

среда, 29. новембар 2017.

Физичко насиље над женама

ФИЗИЧКО НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА


Скоро сваког дана чујемо, а можда чак неко од нас и види да поједине жене подлежу физичким контактом. 

Жене у породици обично трпе насиље од стране својих мужева или неког другог мушког члана породице. 
Овај тип насиља у породици се крије од очију јавности управо због тога што жртве, у овом случају жене, не пријављују агресију која се врши над њима. У неким случајевима долази чак и до смрти, а самим тим се и насиље у породици повећава. 

Не треба се о овоме ћутати, већ првом приликом треба пријавити надлежним органима који би требало да учине све да до оваквих случајева не долази. 
Насилници могу бити под неком врстом наркотика, односно психоактивних супстанци, а у већини случајева се и дешава да мушкарац туче жену када је он у алкохолисаном стању. 

Ипак, најтежи случајеви су они који су ментално оболели, јер се од њих не зна шта све могу урадити жени у одређеном моменту. 
Негде се, пак, догађа да насилник буде сасвим нормална, чак у неким случајевима и образована особа. Чинови који насилнике наводе на такво понашање углавном су, ако у браку или у вези не иде баш све онако како је замишљено, могући разлог због ког "нормални" људи врше насиље може бити прељуба, неверност своје супруге односно девојке, а могу бити и разне несугласице, као и пословни проблеми... 
То ипак није никакво оправдање чак и за образоване особе и свако ко почини насиље треба бити у највећој мери кажњен да се такав гест не би поновио више никада. 
Свако треба да има иста права као што су права на добар живот, слобода кретања, једнакост пред законом (обичан радник у некој фабрици, директори институција, професор у школи...).
Мушкарац који мисли да има право да туче своју супругу, није мушкарац већ је обична кукавица која не сме напасти неког себи равног па се иживљава над супругом. Свака жена има право да живи, буде поштована и заштићена од свих врста насиља. 
Не долази само до физичког насиља над женама у породици. Овде је присутно и сексуално и психичко, али и економско насиље. Нажалост оваквих случајева има готово свуда, само су негде у већој, а негде у мањој мери заступљени.
Што више жене о насиљу ћуте и трпе, све више постају жртве, а мушкарци постају све већи насилници. Свака жена која подлеже насиљу никада не може бити крива и не сме се осећати криво за то што јој се догађа. Све се може решити мирно и лепим речима, а не насиљем. Ниједна жена није дужна да ћути и трпи насилника у нади да ће једног дана све доћи на своје, а заправо, само може бити све горе док се не пријави насиље.

Нема коментара:

Постави коментар