Sociologija

среда, 29. новембар 2017.

Физичко насиље

ФИЗИЧКО НАСИЉЕ

Физичким насиљем се сматра сваки немио додир поједине особе, укључујући гурање, ударање, шамарање, чупање, шутирање, дављење, пуцање разним врстама оружја у појединце...

Може се слободно рећи да је овај тип насиља јако болан по особе које трпе овакав вид насиља. Овим насиљем може доћи и до разних оштећења делова тела. Физичко насиље представља све оно учињено ''намерно'' особи која трпи овакав вид насиља. Ово насиље подразумева и коришћење разних тупих и оштрих предмета.

За ово насиље не постоји никакво оправдање јер се никоме не може десити да случајно може повредити неког неким оштрим или тупим предметом. Овакво насиље оставља трагове на телу мучене особе као сто су модрице, посекотине, огреботине... У многим случајевима мучене особе немају храбрости пријавити  насиље органима Државе као што су полиција, центар за социјални рад или јавно тужилаштво, јер су те особе уплашене да ће им се нешто много горе догодити. Пошто огреботине и модрице не могу сакрити, жртве обично говоре да је услед непажње дошло до тих модрица, односно да су саме криве за то што им се десило. 

Физичко насиље је присутно свуда, у породици, у школи, на послу, у кафићу, на улици... Велика актуелност је међу породичним физичким насиљем и код нас, али и у свету. Обично, насиље и агресију у већини породица врше особе мушког пола тако што малтретирају жене и децу. Разлози због оваквих дешавања су углавном јер је та особа у алкохолисаном стању, или је подлегла некој врсти дроге, а могуће су и неке несугласице у породици или честе свађе које доводе до оваквих чинова. Могуће је и да стрес и нервозу коју мушкарац претрпи на послу касније пребаци на своју породицу иако му чланови породице нису ништа скривили. Али, физичко насиље у породици може вржити и женски пол. Углавном се овакве ситуације дешавају када у породици нема мушкараца, па је нормално да у таквим породицама доминира и влада женска рука. То је ипак ређи случај, али такође ни такав случај у коме је особа женског пола насилник, по мени нема никакво оправдање за то јер насиљем се не решава апсолутно ништа.

Нема коментара:

Постави коментар