Sociologija

четвртак, 30. новембар 2017.

Облици дигиталног насиља

ОБЛИЦИ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА



Постоје разни начини помоћу којих се вређају и омаложавају права детета путем дигиталног насиља: Постављање узнемирујућих, увредљивих, претећих порука, слика или снимака на разним интернет блоговима или слање СМС- порукама, имејлом и др.

Снимање, а касније надоградња, слика, порука, видео-снимака еротским материјалима или још горе, постављање тих слика, видео-снимака на еротске сајтове и др.

Стално узнемиравање телефонским позивима, сталном претњом и др. Коришћење туђег профила одноно отварање лажних профила на друштвеним мрежама користећи туђе име односно идентитет. Објављивање лажних информација о некој особи на разним блоговима, профилима и сличним садржајима. Хаковање, односно крађа и измена лозинки. Исмевање одређене особе на разним онлајн интернет четовима, сајтовима, форумима... Писање непримерених, увредљивих коментара на туђим сликама. Изненадно искључивање из група на разним друштвеним мрежама и друго. 

Дигитално насиље може да се врши директно и индиректно, односно укључивање разних особа у насиљу са или без њиховог знања, на пример ако неко упадне у нечији профил на фејсбуку или некој другој мрежи, представљајући се именом те особе којој је хакован профил и тако шаље разне узнемирујуће, претеће, увредљиве поруке другим особама. 

У данашњој такозваној "моди" је да девојке и дечаци размењују своје фотографије, видео-снимке или поруке са сексуалним садржајем, што је данашњој омладини занимљиво и забавно. Та појава се зове секстинг и може бити веома озбиљна са разним последицама ако фотографије и видео-снимци заврше на нежељеним местима. 
Ако се деси да малолетнице шаљу своје сексуалне фотографије и видео снимке, то представља дечју порнографију и казне за то су веома ригорозне. 


Постоји неколико ствари које би сваки ученик/ца требао да уради да до насиља више не долази баш често, односно да би се смањили негативни ефекти. Жртва изложена овом насиљу у сваком моменту има право да пријави овоакво узнемиравање, најпре родитељима, а касније и у стручним службама које се баве сузбијањем насиља.

Нема коментара:

Постави коментар