Sociologija

среда, 29. новембар 2017.

Физичко насиље над децом

ФИЗИЧКО НАСИЉЕ НАД ДЕЦОМ



Многа деца код нас у Србији подлежу физичким насиљем. Под физичким насиљем над децом се подразумева ударање, дављење, дрмусање детета...

Понека деца сама упадају у невоље које се у већини случајева завршавају физичким контактом, али постоје и она деца која ни крива ни дужна сносе последице од стране родитеља или својих вршњака. Поједини родитељи туку децу због лоших оцена у школи или због непослушности, непоштовања, због сопствених проблема на послу, немаштине... Таквим делима мисле да могу променити своје дете на боље, али у ствари све постане још горе. Све несугласице између родитеља и деце могу се решити мирним путем, лепим речима, квалитетним разговором. Уколико то не помогне јер је дете баш проблематично постоје људи код којих родитељи могу одвести своје дете, као што су психолози, психијатри, социолози, који их могу одвести на прави пут док још увек не буде касно. Након неког времена може доћи до великих промена у дететовом васпитању, то јест може доћи до великих напретка и углавном се све може средити. 

Нажалост многе родитеље који имају проблем са својом децом тешко је наговорити на овакав потез и лакше им пада да туку своју децу, него да дају новац људима који могу помоћи њиховом детету. То по мени, представља типичан пример лоших родитеља који мисле да насиљем могу решити све, а уствари ништа не постигну већ само све иде горе од очекиваног. Постоје и деца која су углавном јако послушна и слушају своје родитеље, али родитељи немају времена за њих, већ им је све мало, шта год дете добро урадило, они би хтели још, такви родитељи обично муче своје дете напорним физичким радом и обављању разних других тешких послова. Оно што родитељи треба да ураде они обично натерају да уместо њих то уради њихово дете, не размишљајући о последицама и да ли је дете способно да тај посао уради онако како треба уместо својих родитеља. Уколико се дете противи тиме и говори родитељима да не може радити тешке физичке послове, они обично силом и насиљем терају дете да уради тешке послове. Такви родитељи су углавном и најгори родитељи који искоришћавају своје дете, не размишљајући о последицама које могу да настану приликом рада које обавља њихово дете.

Углавном до физичког насиља долази и у разним средњим и основним школама између вршњака или између старије и млађе деце. У свим случајевима физичког насиља, деца су обично немоћна, јер се углавном или плаше да пријаве насиље, или уопште и не знају да пријаве насиље, деца до пет, шест година чак и не знају да се над њима врши физичко насиље. 

Не постоји прилично тачна евиденција о томе колико деце у Србији трпи физичко насиље. Можда смо и ми криви за то што се дешава деци. Колико пута смо видели на улици, паркићу, школи да неко малтретира децу и нисмо то пријавили ? 
Све док паметни људи у Србији ћуте о насиљу над децом и уопште о насиљу, насиља ће бити много више, нажалост.

Нема коментара:

Постави коментар