Sociologija

четвртак, 30. новембар 2017.

Социјално насиље

СОЦИЈАЛНО НАСИЉЕ



Овакво насиље може да спада и у неку подгрупу емоционалног насиља, због тога што се овим насиљем повређују поједина права детета. 
У ово насиље спада свака дискриминација детета односно искључивање из групе и догађа се када појединац искључи неког из групе, из разних групних активности, када се поједина особа оговара а при том се износе лажи о њој, или оно можда најгоре када се наговарају други да се са поједином особом не друже, односно да га дескриминишу. То представља велики проблем у данашњој омладини и веома је тешко особама које овакав вид насиља доживе. 

Неко је богат, има новца и може да има све што пожели, а неко је сиромашан и обично су сиромаси увек задовољни оним шта им је дао Бог, а не новац. Ту долази до неких неједнакости у друштву. Богати су увек бирали друштво (част изузецима) и увек се друже са онима ко њима одговара. На тај начин се јавља дискриминација. 
Узмимо пример једног школког одељења. У том одељењу може постојати један ђак који се разликује од других ђака или материјално, или је дете са посебним потребама, што не значи да га сад сви требају одбацивати и подмејавати му се. 
Напротив са таквим ђацима се треба дружити и никада их не треба подсмевати. Како се осећа дете које није прихваћено у групи школског одељења ? Не можемо ни замислити како је том детету. Жалосно, али истинито. 
Дискриминација се јавља и када је у питању дететов пол, нација или физички изглед. Искључивање из друштва често може бити и из љубоморе. На пример, неко је најбољи ђак у одељењу и то некоме смета и наговара остале ђаке да се не друже са њим. 
Постоје разни примери за овакво насиље и неједнакост између ученика, али се то мора променити и свако дете заслужује да има друштво и да се дружи. 

Ниједно дете не заслужује да се нађе у оваквој ситуацији и најпре наставници у школама требају предузети одговарајуће мере да када виде сваки тип дискриминације реагују да би се стање побољђало и да до оваквих неједнакости између деце не долази.

Нема коментара:

Постави коментар